Hur fäster jag mitt tygmärke?

Välj lämpliga material

Att stryka på ett tygmärke passar bäst på bomull eller bomullsblandningar, som syntet/bomull, och vissa syntetmaterial. Nylon och impregnerade material kan vara olämpliga för strykning. Märker du att ditt tygmärke inte fäster rekommenderar vi att du istället använder textillim. 

Stryka fast på tyg som tål att tvättas i 60° C

När tyget kan tvättas i 60° värmer du strykjärnet till  och lägger sedan tygmärkets värmebaksida mot plagget/tyget. Se till att tyget är slätt och undvik att fästa tygmärket över sömmar och liknande.

Lägg sedan ett bakplåtspapper över tygmärkets rätsida, och låt det vara ett skyddande lager mellan tygmärket och strykjärnet medan du stryker/värmer med medelhårt tryck i 15-20 sekunder. Vid applicering av tygmärke i chenille är det en fördel att värma ytan på plagget där patchien ska fästas, först.

Ta försiktigt ut plagget och låt det kallna. Undvik att vika plagget över märket.

Stryka fast på tyg som tål att tvättas i 40° C

När tyget kan tvättas i 40° värmer du strykjärnet till och lägger sedan tygmärkets värmebaksida mot plagget/tyget. Se till att tyget är slätt och undvik att fästa tygmärket över sömmar och liknande.

Lägg sedan ett bakplåtspapper över tygmärkets rätsida, och låt det vara ett skyddande lager mellan tygmärket och strykjärnet medan du stryker/värmer med medelhårt tryck i 20-30 sekunder. Vid applicering av tygmärke i chenille är det en fördel att värma ytan på plagget där tygmärket ska fästas, först.

Ta försiktigt ut plagget och låt det kallna. Undvik att vika plagget över märket.

Stryka fast på värmekänsligt tyg

När det inte finns något krav på tvättäkthet värmer du strykjärnet till och lägger sedan tygmärkets värmebaksida mot plagget/tyget. Se till att tyget är slätt och undvik att fästa tygmärket över sömmar och liknande.

Lägg sedan ett bakplåtspapper över tygmärkets rätsida, och låt det vara ett skyddande lager mellan tygmärket och strykjärnet medan du stryker/värmer med medelhårt tryck i 20-30 sekunder. 

Applicering av tygmärke på tjockare tyg

Om tygmärket ska fästas på t ex en sko, eller en keps, och det är svårt och otillgängligt att komma åt med strykjärnet fungerar ett vanligt textillim bra. Applicera lim både på ytan på plagget och på tygmärket och tryck medelhårt i 15-25 sekunder.